FILMUL DE ANIMAțIE DE AVANGARDĂ șI EXPERIMENTAL – RETROSPECTIVĂ

Anim'est 2018 se concentrează pe animaţia de avangardă, mai precis abordarea experimentală a naraţiunii şi a aspectelor vizuale, abordare care s-a potrivit dintotdeauna animaţiei, un tip de cinema prietenos cu explorarea ideilor şi a posibilităţilor. De-a lungul anilor, noi medii şi noi tehnologii au ajutat cineaştii să creeze fără să respecte un regim strict sau o structură, producând artă care ridică întrebări.

În realizarea retrospectivei, am luat expresia „film de avangardă” în sensul cel mai larg şi am ales 60 de filme gata să exploreze noi posibilităţi, grupate cronologic, astfel încât să fie evidentă evoluţia creativităţii, de la pionieri ai genului la producţii contemporane.

Printre numele pe care o să le (re)descoperiţi se află Viking Eggeling, Hans Richter şi Marcel Duchamp, de la producţii create în vremuri când conceptul de „film de animaţie” era încă în faşă, până la cele mai noi filme non-narative. Unele aparţin unor curente, iar altele sunt imposibil de integrat într-o categorie. Muzica joacă un rol important în cele mai multe, iar lumina este esenţială, indiferent de anul producţiei. Gradul lor de accesibilitate variază drastic: unele par profund inaccesibile, iar altele par făcute pentru publicul foarte tânăr. Dar fiecare film este unic şi arată că imaginaţia nu are limite. Exact ca animaţia!

Mihai Mitrică, director Anim'est