A doua zi de festival aduce animații franceze, germane, românești și japoneze

În cea de-a doua zi a Festivalului de animație Anim’est Chișinău 2014 continuăm în forță cu mai multe surprize, la cinematograful Odeon din capitală.

Pentru cei mici, Anim’est a pregătit programul Retrospectiva lui Jacques-Rémy Girerd, celebrul regizor şi producător francez de filme de animaţie, fondator al legendarului studio de animaţie „Folimage”. Lansăm retrospectiva cu filmul animat „Profeția broaștelor”, din 2003, ce a atras peste un milion de spectatori în Franţa şi aprecierea industriei la nivel internaţional.

Tot vineri, dăm start și secțiunii Țara invitată: Germania. În cadrul acesteia vei viziona cele mai bune animații ale Competiției internaționale din cadrul Festivalului de film de la Stuttgart 2014, în care se regăsesc filme critice, emoționante, pline de umor şi care, în acelaşi timp, reflectă diferite subiecte, tehnici și forme de exprimare. „Este vorba despre o selecție de filme de la unul dintre cele mai importante filme de animație din Europa, sunt animații de mare succes și care au circulat la foarte multe festivaluri”, afirmă Laurențiu Brătan, directorul Asociației culturale Este'n'Est, ce organizează festivalul Anim’est. Competiția va fi prezentată de Ulrich Wegenast, managing director/ director artistic şi programator al Festivalului de Film de Animaţie de la Stuttgart.

După doza de animație nemțească îți servim una mai aproape de noi, în cadrul Competiției românești. „Sunt 19 scurtmetraje, alese din circa 40 primite, printre care și animația care a luat premiul cel mare în competiția de la București”, explică Mihai Mitrică, directorul artistic al festivalului. „Pui de somn”, filmul câștigător, ne duce într-o călătorie spre locul de joacă ascuns al minții.

Și fiindcă vineri pune capăt zilelor de muncă, îți aducem filmul lui Hayao Miyazaki, „Se-nalță vântul”, pe care-l anunța, toamna precedentă, ca fiind ultimul său lungmetraj de animație. Acesta i-a adus regizorului cel mai important premiu acordat unei animaţii în Japonia - Tokyo Anime Award în 2014 - , nominalizarea la Oscar şi Globul de Aur. Filmul reprezintă o biografie ficţionalizată a lui Jiro Horikoshi, unul dintre cei mai inovatori și desăvârșiți proiectanți aeronautici din lume.

Seara nu se încheie aici! Nu uităm de Haloween, pe care-l întâlnim la Creepy Animation Night, stând comozi și urmărind cele mai stranii și înspăimântătoare animații pe care le-a găsit Anim’est pentru tine! Încheiem vinerea la Re:Animating Hub – Tipografia 5, unde continuăm distracția.

Prezenţa Germaniei ca ţară învitată la Anim’est a fost posibilă cu sprijinul Institutului Goethe Bucureşti și a Institutului Cultural German Akzente Chișinău.