Anim’est Chișinău 2015 s-a încheiat. Ne vedem la anul

Ediția aniversară a Festivalului Internațional de Animație a luat sfârșit. La cinci ani ai săi, Anim’est Chișinău a adunat 14 lungmetraje, peste 80 de scurtmetraje, 2 performance-uri, 32 clipuri muzicale, trei nopți de muzică, ciudățenii și horror, 5 workshopuri de animație pentru peste 50 de copii, 15 animații făcute de micii participanți și peste trei mii de spectatori.

Celebrarea a fost marcată de conceptul muzical, evidențiat atât prin prezența unor artiști cu renume, cât și prin filmele ce combină cu succes muzica și animația. Pe parcursul celor patru zile de festival, pe scena Cinematografului Odeon, au urcat violonistul de origină română, stabilit la Londra, Alexander Bălănescu, și muzicianul rock român Rodion G.A., apariția căruia reprezintă, pentru cultura românească, o formă de rezistență vitală într-o perioadă rece și sumbră a României. 

Nu întâmplător, ediția a fost deschisă cu filmul ”Muntele magic”, semnat de Anca Damian, deschiderea primei ediții fiind marcată de filmul ”Crulic”, semnat de aceeași regizoare. 

Pe parcursul festivalului din acest an, spectatorii au avut ocazia să vizioneze filme precum ”Sabogal” (2015), ”Pink Floyd: Zidul” (1982), ”Povestea prințesei Kaguya” (2013), ”Cântecul mării” (2014), ”Oblio” (1971), ”Loulou, incredibilul secret” (2013) și multe altele. Nu au lipsit nici secțiunea ”Competiția românească” și ”Music and Animation”.

Pentru prima oară la Chișinău, în rândul nopților AniMusic, care se organizează deja al doilea an, și Creepy, de-o vârstă cu festivalul, s-a adăugat și Trippy Animation Night, organizată de Halloween. Evenimentul a fost găzduit de colecționarul olandez de filme ciudate, malefice, perverse – Michael Helmerhorst.

În închiderea festivalului a fost rulat filmul animat ”Misiunea Spațială Delta”, primul lungmetraj S.F. produs în România și o continuare a serialului omonim realizat de echipa lui Victor Antonescu, în 1984. Mai mult, tot în ultima zi a festivalului, spectatorii au urmărit scurtmetrajele realizate de micii participanți la Workshopul de animație susținut de artistul grafic Vasile Alboiu, în perioada 26-30 octombrie. Picii au folosit tehnica cut-out pentru a realiza 15 filmulețe deosebite.

 

Cea de-a cincea ediţie a Festivalului Internaţional de Film de Animaţie Anim'est a avut loc în perioada 29 octombrie – 1 noiembrie, în incinta cinematografului Odeon și  în clubul T5 Art Cluster & Bar.

Anim'est este organizat de asociațiile Este’n’Est și AltFilm și finanțat de Institutul Cultural Român, Administrația Fondului Cultural Național, Ministerul Afacerilor Externe al României - Departamentul Politici pentru Relația cu Românii de Pretutindeni, Ministerul Culturii al Republicii Moldova, Fundația Japonia, Alliance Française de Moldavie.