Anim’est Chișinău- o nouă ediție, un nou succes

Cea de-a doua ediție a  Anim’est Chișinău s-a încheiat duminică, 4 noiembrie.

În ciuda faptului că în acest an, finanțările au fost mai mici față de ediția precedentă, organizatorii au reușit să pregătească un eveniment pe gustul publicului și să înregistreze un nou succes.

Peste 3500 de spectatori au participat la proiecțiile defășurate între 1-4 noiembrie, la Cinema Odeon. 140 de filme au fost proiectate în cadrul Ediţiei Speciale  organizate de cel mai important festival de film din Bucureşti, iar spectatorii din Moldova au avut parte și în acest an de experienţa Creepy Animation Night- Noaptea specială a scurt-metrajelor bizare, inedite, sumbre  sau horror.

Programul de anul acesta a fost unul extrem de ofertant pentru spectatorii din Republica Moldova. Cea de-a doua ediție a a festivalului a adus o serie de filme de animație pentru toate gusturile, unele dintre ele adresate și cinefililor foarte tineri. Coraline, Ronal barbarul, Lorax, Protectorul pădurii, sau Castelul umblător al lui Howl, sunt câteva dintre titlurile care au fost primite cu interes de cinefilii de la Chișinău.

De succes s-a bucurat și retrospectiva specială dedicată unuia dintre maeștrii animației japoneze și modiale: Hayao Miyazaki.

Filmele  premiate la Anim'est în 2012, precum și cele care au alcătuit competiția românescă au fost, de asemenea, savurate de publicul din Chișinău.

Dacă pentru prima ediție, festivalul Anim'est a scos din arhivă filme moldovenești de demult, readucându-le pe ecran mare, în cinematograf, pentru a doua ediție  spectatorii au descoperit ce are incitant animația contemporană din Republică. Trei studiouri din Republica Moldova  și-au prezentat lucrările recente.