Watch our films
Virtual cinema
10th edition
November 19-22, 2020 ONLINE EDITION

About

Începând cu 2011, printr-o colaborare dintre ESTE'N'EST (București) și ALTFilm (Chișinău), viața culturală din Republica Moldova a plusat un nou eveniment - Festivalul Internațional de Film de Animație, Animest.

Animest, înfiinţat în 2006, este cel mai mare festival de film din București, iar pe parcursul ultimilor ani, a devenit unul dintre cele mai importante evenimente culturale din România şi unul dintre cele mai importante festivaluri de film de animaţie din Europa Centrală şi de Est. Adunând, pe parcursul anilor, peste 100 de mii de spectatori şi proiectând peste 3000 de filme de animaţie (lung şi scurt metraje, videoclipuri muzicale şi clipuri publicitare), Animest este festivalul de film cu cea mai spectaculoasă creştere în rândul publicului bucureştean.

Misiunea Animest de resuscitare şi promovare a filmului de animaţie se face simţită prin premiile şi participările la festivaluri şi evenimente de film din România şi de peste hotare, obţinute de animatori debutanţi în competiţiile festivalului bucureştean, încercând să păstrăm aceleași ambiții și scopuri și pentru Chișinău. 

Festivalul Animest este, în general, un eveniment axat pe proiectarea filmelor de animație de cea mai bună calitate din toată lumea, cu desfășurarea unor activități conexe, gen ateliere, masterclass și desigur Q&A.

Prin workshopurile de copii organizate pe durata festivalului, dorim să contribuim la formarea acestora și să le deschidem apetitul pentru animație. Ei sunt publicul de mâine, iar unii din ei sunt chiar animatorii de mâine, de aceea lor le acordăm o foarte mare atenție. De asemenea, programăm proiecții speciale pentru copii, în timpul festivalului.

Obiectivele generale vizează atragerea publicului larg către filmul de calitate. Dorim să-i oferim acestuia ocazia de a intra în contact cu animația de calitate la nivel mondial și, de asemenea, dorim să oferim o alternativă viabila la filmul de animație de cele mai multe ori de calitate proastă, distribuit pe ecranele cinematografelor de la noi. Obiectivele specifice îi vizează pe specialiștii în domeniu (animatorii) și urmăresc să le ofere acestora ocazia de a intra în contact cu publicul moldovean și cu profesioniști în animație din Romania și din Europa, invitați la festival, în vederea realizării unor proiecte comune.