Filme de Oscar la Anim’est Chișinău 2012

Cea de-a doua ediție a Festivalului Internațional de Film de Animație de la Chișinău aduce la Cinema Odeon în perioada 1-4 noiembrie o serie de filme de animație pentru toate gusturile, unele dintre ele adresate și cinefililor foarte tineri.

Festivalul Anim’est face în fiecare an o paradă a animaţiilor premiate prin festivaluri de pe tot globul. Denumită până acum Mozaic, secţiunea are un nume nou de anul acesta: Animash (lungmetraje și scurtmetraje).

Nominalizat la Oscar pentru cel mai bun film de animație în 2010, Coraline spune povestea unei fete care pătrunde printr-o uşă secretă descoperită într-un ungher al noii sale case şi ajunge într-o versiune alternativă a propriei vieţi. Această realitate paralelă pare mult mai interesantă şi aventuroasă decât viaţa ei adevărată. Dar, când aventura devine periculoasă, iar „ceilalţi” părinţi încearcă s-o păstreze pentru totdeauna, Coraline va trebui să evadeze.

Publicul îl va cunoaște și pe Ronal barbarul, cel mai atipic barbar de pe Pământ. Nu este interesat de lupte, cuceriri sau chefuri. Visul său este ca toți să-l lase în pace. Dar soarta i-a hotărât un alt destin. Într-o bună zi, Volcazar, șeful unui trib inamic, îi ia prizonieri pe toți barbarii pentru a-i sacrifica și a-i aduce ca ofrandă zeilor. În libertate rămâne doar Ronal, care trebuie să-şi salveze poporul.

Un alt titlu inclus în secțiunea Animash este și Lorax, Protectorul pădurii. O adaptare după povestea clasică a unei creaturi a pădurii care îi molipseşte pe cei din jur cu puterea de a spera. Peripeţiile unui băiat de 12 ani care caută acel lucru unic care îi va aduce afecţiunea fetei de care s-a îndrăgostit. Pentru a-l descoperi, el trebuie să afle care e povestea morocănosului Lorax, care se luptă pentru a proteja lumea în care trăieşte.

Animash Shorts aduce la Chișinău titluri precum Head over Heels în regia lui Tim Reckart, care a avut premiera anul acesta la Cannes, în competiţia filmelor studenţeşti, Cinefondation, cu povestea unei căsnicii care şi-a pierdut farmecul cu anii, sau The Missing Key, recompensat cu Premiul Publicului la ediția a 7-a a festivalului Anim’est de la București