Nopți intense de animație și muzică, la Chișinău

În această ediție aniversară, la ai săi cinci ani, Anim’est prelungește programul de noapte și adaugă în meniul său de bunătăți bizare și horror, alături de Creppy Animation Night,o nouă serie de filme ciudate.

 

Dăm start agendei nocturne, la clubul Festivalului, T5 Art Cluster, pe 29 octombrie unde va avea loc Animusic Night. Acest eveniment aduce în atenția publicului un număr record de peste 100 de videoclipuri printre care artiști celebri ca Prodigy, James, Stromae, Laibach, David Gilmour, Obituary sau Fanfara Ciocârlia.

 

În noaptea care demonstrează că animația poate fi captivantă nu doar pentru copii, la Creepy Animation Night, cele mai stranii şi mai înfricoșătoare animaţii vor intriga, amuza şi îngrozi spectatorii. Pe 30 octombrie, la Cinema Odeon, extratereştri, fantome şi eviscerări, întâmplări morbide pline de umor negru vor explora partea întunecată a animației.

 

Filmele vor fi însoţite de un live-act extraordinar al trupei Semiosis. Trupa, formată din duo-ul Alexandru Seidiu şi Şerban Ilicevici, încă din 2009, va acompania înfricoşătoarele calupuri de filme în ritmuri ambientale semi-improvizate.

 

Trippy Animation Night, organizat în premieră la Chișinău, este o noapte delicioasă de kitsch și erotic în programul festivalului. Cei mai lipsiți de inhibiții fani ai animației vor savura la maxim filmele ciudate, malefice, perverse sau pur și simplu indecente.

 

Trippy este o colecție nou-nouță de scurtmetraje de animație dubioase, filmulețe rar văzute, dezgropate de prin pivnițele istoriei filmului și prezentate de gazda evenimentului, Michael Helmerhorst (Olanda). Mai mult, cu ocazia Halloweenului, curatorul și colecționarul olandez a pregătit un program special pentru publicul din capitală. Stereotipuri rasiste, voci halucinante, introspecții infernale, goticul american, media mixată bine și tovarăşi ciudați nu vor lipsi în noaptea din 31 octombrie, la Trippy Animation Night, găzduit de Cinema Odeon.

 

Amintim de evenimentele de deschidere și închidere care vor fi marcate de 2 momente muzicale de excepție. Dăm start ediției aniversare cu premiera filmului animat „Muntele magic” de Anca Damian, urmat de un recital deosebit susținut de Alexander Bălănescu, unul dintre cei mai renumiți muzicieni de origine română ai ultimelor decenii. Și încheiem cu proiecția primului film românesc SF „Misiunea spațială Delta”, care va fi acompaniat de performance-ul lui Rodion G.A., părintele new wave-ului și al rockului electronic românesc.

Laurențiu Brătan, președinte Este’n’est: Încă o toamnă, încă o ediție a festivalului care, la Chișinău, a devenit tradiție, așa cum a devenit și la București: Anim'est. El vă aduce, de data aceasta, multă animație bună și muzică la fel de bună, în filme de excepție.

 

Dumitru Marian, co-organizator, președinte AltFilm: Pentru că aniversările, la moldoveni, se lasă cu mese pline de bucate, ne conformăm și propunem spectatorului mai mult decât poate duce. Să uite de ei, să se îmbete, să se ghiftuiască cu animații bune și să-și pună, ulterior, în ramă, emoții cât pentru un an întreg, până la următoarea ediție.

 

Vlad Ilicevici, director executiv Anim’est: Animest-ul se întoarce pentru a cincea oară în Chișinău, mai energic, mai proaspăt și mai extrem decât oricând. Cel mai Rock’n’Roll Anim'est din istorie! The show must and will go on!

 

Festivalul Internațional de Animație Anim’est Chișinău va avea loc în perioada 29 octombrie – 1 noiembrie, la Cinema Odeon și T5 Art Cluster.

Partenerii Festivalului Anim’est  din acest an sunt Institutul Cultural Român, Administrația Fondului Cultural Național, Ministerul Afacerilor Externe al României - Departamentul Politici pentru Relația cu Românii de Pretutindeni, Ministerul Culturii din Republica Moldova, Fundația Japonia, Alliance Française de Moldavie și Moldova Film.