Palmaresul Anim’est 2012 și o prezentare specială - la Chișinău

La cea de-a doua ediție a Anim’est Chișinău, spectatorii sunt invitați la un program special compus din filmele câștigătoare ale celei de-a șaptea ediții a festivalului care a avut loc în perioada 5-14 oct la București.  Proiecția va avea loc sâmbătă, 4 noiembrie, de la ora 16:00.

Pe lângă palmaresul Anim’est 2012, vor mai putea fi urmarite și filmele din competiția românească (vineri, 2  noiembrie, ora 18:00) precum și din cea de videoclip&advertising (vineri, 2 noi, ora 22:30, duminică, 4 noiembrie, ora 22:30).

Nu mai puţin de 21 de titluri s-au regăsit în competiţia naţională. Doi dintre animatorii care au concurat anul trecut în această secţiune au revenit– Andra Berilă, cu Cloudman şi Török Tihamer cu Playground. Codrin Iftodi, monteurul deja celebrului Outrageously Disco, s-a aflat în competiție cu Mobilfonul / The Mobilphone. Câștigătorul competiției de anul acesta a fost Hunger (r. Alexei Pătrașcu)

Competiţia de videoclip&advertising prezintă 25 de clipuri animate şi 11 spoturi. Vor fi difuzate cele mai noi clipuri Gotye, Parov Stelar, Le Peuple de l’herbe, Louise Attaque sau chiar Grinderman, noua trupă a lui Nick Cave. Clipul piesei „Don’t Worry, We’ll Be Watching” - Gotye a fost selectat anul acesta în festivaluri mari, ca Annecy sau Berlin. Tot de la Annecy vine şi clipul polonez „Pirate’s Life” We Cut Corners, iar animaţia franceză pentru „Do I Have Power” Timber Timbre a concurat la Clermont-Ferrand şi Tribeca. Competiţia include şi un clip împotria violării drepturilor cetăţenilor realizat pentru Amnesty International sau reclame ale unor companii ca Avira, Nespresso, Toyota şi Căile Ferate Franceze.

Dacă pentru prima ediție, festivalul Anim'est a scos din arhivă filme moldovenești de demult, readucându-le pe ecran mare, în cinematograf, pentru a doua ediție vă propune să descoperiți ce are incitant animația contemporană din Republică.

Duminică, 4 noiembrie, de la ora 16:00, la Cinema Odeon trei studiouri vin să-și prezinte realizările recente: Simpals, Kurilov și Frimu Films.

SIMPALS este unul din cele mai mari studiouri de animație autohtone, care are în portofoliu mai mult de 100 lucrări în domeniul publicității video, precum și 3 desene animate de scurt metraj. Din anul 2008, studioul lucrează la realizarea primului lung metraj de animație moldovenesc în format 3D – „Țigan”. În anul 2010, Simpals a deschis o școală de animație și grafică computerizată – „Școala monștrilor” .

KURILOV este un Studio Creativ cu mai bine de 8 ani experiență, ale căror lucrări de autor (idei, scenarii, design, video, audio etc.) sunt fabricate de ei înșiși, intr-un proces original semnat „Kurilov Group”, iar FRIMU FILMS a dat naștere celebrului serial “Nicu și Baton” – un adevărat fenomen în Republica Moldova.

Lor li se alătură un animator independent – unul din cei mai cunoscuți artiști video europeni de astăzi – PAVEL BRĂILA.