Ultima zi de Anim’est îți aduce o surpriză neanimată

În ultima zi de festival încheiem retrospectiva filmelor lui Jacques-RémyGirerd, dar și seria de filme germane.

Așadar pentru pici aducem filmul lui Girerd, „Tanti Hilda!”, din 2013, ce a fost selectat anul acesta în competiţia oficială a Festivalului Internaţional de Film de la Berlin. Filmul este istoria Hildei, o mare iubitoare a naturii, care, în propria grădină botanică, conservă mii de plante din întreaga lume. Când se lansează Attilem, o nouă cereală creată în laborator drept soluție miraculoasă pentru a învinge foametea, Hilda intuieşte că aparențele sunt înșelătoare.

Secțiunea specială de filme germane cu animația Animals United: Echipa trăsniților”, de ReinhardKlooss, HolgerTappe,care descrieultimul paradis terestru unde animalele pot să se joace în deplină libertate. Acesta este un film german făcut pentru piața americană și, deși a fost greu, Anim’est a reușit să ți-l aducă în versiunea germană.

Continuăm cu un moment cu adevărat special, care este în premieră pe ecranele din Chișinău și nu a fost prezentat nici la București. Îți aducem Make-Remake-ulregizorului  GeorgyDanelia, unde vei viziona filmul „Kin-zda-zda!”, din 1986, șiadaptarea lui contemporană și animată - „Ku! Kin-dza-dza”, 2013.„GeorgyDanelia este un regizor foarte cunoscut în spațiul exsovietic. Cu ocazia aceasta ne-am gândit să prezentăm și originalul din 1986. Un film cu actori, în mod normal, nu-și găsește locul într-un festival de animație, dar fiind evenimentul special Make-Remake, i-am făcut loc”, spune Laurențiu Brătan, președintele Asociației culturale Este'n'Est, ce organizează festivalul Anim’est.

Încheiem festivalul din acest an cu o animație premiată la Festivalul Annecy 2014, din Berlin, „Jack și mecanica inimii”, o dramă plasată în secolul al XIX-lea, despre Jack, căruia la naştere inima i-a fost înlocuită cu un ceas cu cuc.

Prezenţa Germaniei ca ţară învitată la Anim’est a fost posibilă cu sprijinul Institutului Goethe Bucureşti și a Institutului Cultural German Akzente Chișinău.