Ziua 3: Astăzi facem artă, politică și propagandă

Anim’est Chișinău 2014 începe weekend-ul cu o călătorie în trecutul Germaniei, țara invitată din acest an.

Oițele noastre te invită să urmărești proiecția „Artă, politică și propagandă”, o selecție de filme care explică rolul animației în domeniul artei, politicii și propagandei în ambele părți ale Germaniei după cel de-al doilea Război Mondial. Această selecție va fi prezentată de Ulrich Wegenast, director artistic şi programator al Festivalului de Film de Animaţie de la Stuttgart. Acest eveniment special va avea loc în incinta Muzeului național de Artă a Republicii Moldova, ora 11.00. Intrarea este gratuită și vei putea beneficia de traducere simultană în română și rusă.

În același timp îi așteptăm pe micii iubitori de animație, în cadrul secțiunii Minimest, să urmărească o altă producție de-a regizorului francez Jacques-Rémy Girerd, „Mia și Migou”, desemnat cel mai bun lungmetraj de animaţie al anului 2009 de către Academia Europeană de Film.

Astăzi urmărim împreună și filmul german „Corbul poznaș”, de regizorii Ute von Münchow-Pohl și Sandor Jesse, povestea unui mic corb care iubeşte la nebunie spaghetele, şoseta lui dungată și să facă tot felul de pozne. „În acest film animalele pădurii sunt întruchiparea unor copii dintr-un cartier în care se joacă”, explică Mihai Mitrică, directorul festivalului Anim’est.

Continuăm cu Best of Animation from Baden-Württemberg din perioada 2012-2014. Această selecție va fi urmată de primele două părți din trilogia japoneză „Evangelion”. „Cea de-a treia partea a apărut anul acesta, dar nu am reușit s-o aducem la festival. „Evangelion” este un film făcut de un colectiv de animatori, în care este vorba despre distrugerea lumii, despre un Armagedon, roboți, mașini versus oameni și se jonglează cu aceste două lumi”, afirmă Mihai Mitrică. Curios este că regizorii nu planificau să facă nici al doilea film, respectiv, ar putea urma și al patrulea.

Încheiem prima zi de week-end cu AniMusic Night la Re:Animating Hub - Tipografia 5, unde vom urmări clipurile nemaipomenitei Bonobo, „Cirrus”, a lui Voivod, „Target Earth”, Throne, cu clipul „Tharsis Sleeps”, Arctic Monkeys, cu „Do I wanna know?”   și mulți alții.

Prezenţa Germaniei ca ţară învitată la Anim’est a fost posibilă cu sprijinul Institutului Goethe Bucureşti și a Institutului Cultural German Akzente Chișinău.